Prvi korak pri iskanju ljubezni je da razčistite nakatere mite oziroma napačne predstave o partnerskih odnosih in ljubezni

Miti o zmenkih in iskanju ljubezni
Mit: Lahko sem srečen samo če sem v zvezi, in je bolje biti v slabi zvezi kot pa samski
Dejstvo: Medtem ko je veliko prednosti, če ste v zvezi, nekateri ljudje so lahko popolnoma srečni tudi kot samski. Ne glede na stigmo v družbi “bit samski” je pomembno da ne vstopimo v zvezo samo da bi bili “normalni” v družbi. Biti sam in biti osamljen ni ista stvar, ter nič ni tako nezdravo kot biti v slabi zvezi.

Mit: Če ne čutim takojšnje privlačnosti do nekoga, ni vredno vztrajati
Dejstvo: To je pomemben mit, ki ga je potrebno razbliniti, še posebno če imate zgodovino napačnih izborov partnerjev. Nenadna seksualna privlačnost in trajajoča ljubezen nimajo veliko skupnega. Čustva se lahko spremenijo in poglobijo s časom, in prijatelji lahko postanejo ljubimci, če date tem odnosom možnosti in čas, da se razvijejo.

Mit: ženske imajo drugačna čustva kot moški
Dejstvo: Ženske in moški občutijo podobno, vendar se včasih o njih izražajo drugače, gleda na specifiko socialnega okolja. Moški in ženske doživljajo osnovna čustva kot so žalost, jeza, strah, in radost enako.

Mit: Ljubezen, fizična privlačnost izgine s časom
Dejstvo: Ljubežen je le redko statična, vendar to ne pomeni da izgine s časom. S starostjo imajo mosši in ženske manj spolnih hormonov, vendar čustva mnogokrat vplivajo na strast bolj kot hormoni, in seksualna privlačnost se lahko s časom poveča.

Mit: Lahko bom spremenil/a stvari ki mem motijo pri partnerju
Dejstvo: Vi ne morate nikogar spremeniti. Ljudje se samo spreminjajo le ko in če se želijo spremeniti.

Mit: Nisem se počutil/a blizu mojih staršev, tako da bo intimnost vedno nelagodna zame
Dejstvo: Nikoli ni prepozno spremeniti vedenjskih vzorcev. S časom lahko spremenite koako razmišljate, čutite in delujete.

Mit: Nestrinjanje vedno pripelje do problemov v zvezi.
Dejstvo: Konflikti ni potrebno da so negativni in destruktivni. Z pravo spretnostjo reševanja problemov, konflikt lahko predstavlja priložnost za rast v razmerju.