Če ste šele nedavno vzpostavili resno zvezo, ali pa ste v nje že dlje časa, je tema odprte zveze za vas morda popolnoma neraziskana voda. Četudi ste takšen način predhodno že poskusili, pa se vsako razmerje – in pravila, ki način zveze določajo – medsebojno razlikuje.

To ne pomeni, da odprta razmerja ne delujejo – in, da ne morejo biti trdna. Strokovnjaki pravijo, da imajo odprta razmerja pogosto eno skupno točko: sklop določenih pravil.

Pravila določajo samo-zaščito in zaščito svojega partnerja. Obenem določajo čustveno varnost za vse vključene posameznike.

Medtem, ko “odprto” razmerje splošno gledano pomeni, da ima partner etično ‘dovoljenje’ za iskanje in srečanje novega partnerja, pa še vedno obstaja prostor za drugačno definicijo odprtega razmerja – 10 parov bi vam verjetno podalo 10 različnih odgovorov na to, kako sami določajo pravila.

1. Postavite spolne meje

Eno izmed prvih pravil, ki jih morata kot par določiti je, kakšen seks ima partner lahko z drugo osebo (in, če je seks sploh dovoljen). Določiti je potrebno, kje je meja.

Ne morate seksati, brez, da bi ob tem razvili določena čustva? Kako bo parter situacijo obravnaval v tem primeru?

Ob določanju omejitev morate biti specifični: Je penetracija dovoljena? Oralni seks? Poljubljanje? Lahko raziskujete stvari, kot je BDSM, kar s svojim partnerjem ne počnete? Boljše je, da se o stvareh odprto pogovorite v naprej in ne tvegate presenečenj ali pa prizadanete svojega partnerja.

Pravila morajo prav tako vključevati določila o varnem seksu. Bodite natančni. Boste uporabljali kondome? Želite, da partner tudi ob oralnem seksu uporablja zaščito?

2. Postavite čustvene meje

Prav tako je pomembno določiti socialne in čustvene meje. Morda se strinjate s tem, da partner odhaja na različna Tinder srečanja, a ne želite, da hodijo na resne zmenke in se z novim spremljevalcem družijo v socialnem vidiku.

3. Določite s kom se lahko seznanite

Odprto razmerje (običajno) ne pomeni, da se  lahko “srečate s komer koli.” Na tej točki lahko nastopijo težave. Preden se odločite za takšno razmerje je potrebno določiti, s kom ste pravzaprav lahko v intimni zvezi.

Obstajajo določeni posamezniki, ki v partnerju lahko vzbujajo ljubosumje. Morda se strinjate s tem, da partner seksa z neznanci, ki jih ne bodo srečali nikoli več. Na drugi strani se posamezniki raje odločajo za ljudi, ki jih že poznajo in jim zaupajo. “Nekateri pari se prav tako strinjajo, da bodo na zmenke hodili le s partnerji istega spola.”

4. Določite čas, ki ga boste preživeli z drugimi partnerji

Ko ste določili ostale meje je pomembno, da poskribite še za ostale stvari – kot je na primer čas, ki ga boste porabili za dejavnosti odprtega razmerja.

Določite čas, ki ga boste na teden preživeli z drugimi partnerji.

Ključna točka, o kateri se morate pogovoriti je, če boste aktivno ali pasivno raziskovali druga razmerja. Če povemo drugače – boste ponovno odprli svoj profil na strani za zmenkarije in namesto, da bi čas preživeli na zmenku s trenutnim partnerjem, odšli na takšen zmenek, ali boste dejavnosti odprtega razmerja izvajali le, ko bo takšen trenutek sam prišel v vaše življenje?

Določite čas, ki ga boste tedensko preživeli z novim partnerjem in določite meje.

5. Določite, kako boste o svojem razmerju govorili drugim

Eno izmed najtežjih pravil, ki jih je potrebno določiti je dejstvo, kako drugim povedati o svojem odprtem razmerju. Nekateri pari uporabljajo način “ne vprašaj, ne povej.”

Ko boste vzpostavili način diskusije med sabo, morate določiti še, kako boste o tem govorili drugim. “Obstaja možnost občutka sramu ali občutka, da vas bodo drugi obsojali in vas ne bodo razumeli.” “Najboljše je, da se najprej pogovorite s svojim partnerjem.”

6. Določite pogostost svojih srečanj

Za številna odprta razmerja “je potrebno igranje, ki vedno vodi do nečesa drugega. Medtem, ko so smernice nujno pomembne, pa morajo kljub temu dopuščati zadostno mero svobode. Vedeti moramo, da se lahko pravila s časom spremenijo. Zlato pravilo, ki mu je vredno slediti? Pomembna je iskrenost, kar velja za kakršne koli težave, s katerimi se razmerje lahko sreča. Če eno izmed pravil razmerja ne deluje več je morda čas, da pravila nekoliko spremenite.